30. April 2020 4 minutit lugeda

Retseptiblogi: Ühe päeva tervislikud toidud

Kodune karantiin ja isoleeritus on kahtlemata juba kõigile rohkemal või vähemal määral üksluiseks muutunud. Selle kõige keskmes on raske leida motivatsiooni trenni tegemiseks ning samamoodi on ilmselt hakanud otsa saama ka ideed, mida süüa valmistada. Kas oled avastanud end rohkem näksimas või avamas külmkapi ust enne, kui kõht üldse jõuab tühjaks minna? Igavusest ja motivatsiooni puudumisest kiputakse tegema valikud, millede tõttu end hiljem halvasti tuntakse.

Liikumine koos mitmekülgse ning täisväärtusliku toitumisega omab väga suurt rolli inimese enesetundele. Igapäevastest valikutest kujunevad välja harjumused ja elustiil. Kui oled pidevalt väsinud, jõuetu ning vaevled erinevate terviseprobleemide küüsis, siis tasub vaadata üle oma igapäevased valikud. Ei öelda ilmaasjata, et oled see, mida sööd. Kui toidad oma organismi vajalike vitamiinide ja mineraalidega iga päev võid olla kindel, et oled terve ja rõõmus.

Hommikusöök – „Rikkad” rüütlid

Koostisosad:

  • 2 viilu röstsepikut
  • 50 ml India pähkli- või mandlipiima
  • 20 g maapähklivõid (mina kasutasin Nuttybite oma, müügil näiteks Fit360 kaupluses)
  • 10 g võid praadimiseks
  • 40 g Rainbow vanilli proteiinipudingut (müügil Prismas)
  • 20 g Rainbow šokolaadi proteiinipudingut (müügil Prismas)
  • Steviat
  • 30 g Good good suhkruvaba maasikamoosi (müügil Selveris ja Prismas)
  • 20 g banaani

Valmistamine:

  1. Kuumuta pann ning lisa pannile või. Lõika röstsepikud digonaalselt pooleks. Seejärel immuta sepikut piimas, raputa peale stevia ning kaneeli ja prae pannil võiga kuldpruuniks.
  2. Aseta sepikuviilud taldrikule. Lisa proteiinipudingud, moos, maapähklivõi ning banaaniviilud.

Nipp: Mina elistan panna „Rikkad rüütlid“ veel korraks ahju ja küpsetada 180 kraadi juures veel 3-5 min kuni moos, puding ning maapähklivõi on soojad ja sulanud. See annab eriti hea maitseelamuse.

Võid kasutada ka tavalist moosi ning stevia asemel mett. Ent sellisel juhul tuleb kaloraaž suurem ning süsivesikute sisaldus kõrgem.

Lõunasöök – Paneeritud kanafilee

Koostisosad:

  • 1 pakk kanafileed
  • 1 muna
  • kaerajahu
  • 50 ml piima
  • 6 suuremat kartulit
  • kookosrasva praadimiseks
  • 10 g võid
  • 1 paprika
  • 200 g jääsalat
  • 100 g kodujuustu
  • 100 g maitsestamata jogurtit (rasvasisaldusega 2,5%)

Valmistamine:

  1. Lõika kanafilee viiludeks. Tambi viilud lihahaamriga läbi toidukile võimalikult ühtlasteks umbes 1 cm paksusteks tükkideks.
  2. Pane tükid kaussi, vala peale 50 ml piima ning maitsesta karri, cayenne’i pipra ning vegeta maitseainega. Lase kanal veidi marineerida.
  3. Pese kartulid ning lõika sektoriteks. Maitsesta kartulimaitseaine ning soola ja tilliga. Lisa 10 g võid. Küpseta kartuleid ahjus 180 kraadi juures. Nipp: Mina lõikan võist pisikesed tükid ning panen need kartulitele sulama. Nii saavad kartulid eriti maitsvad.
  4. Klopi lahti muna ning lisa eraldi kaussi kaerajahu.
  5. Kasta fileetükk muna sisse ning aseta seejärel kaerajahuga taldrikule. Nipp: Võta kauss kätte ning liiguta seda kergete saputavate (edasi-tagasi) liigutustega kuni kanatükk jahuga kattub. Pööra tükk teistpidi ning tee samamoodi. Nii on kõige lihtsam ja parem viis saavutada ühtlane katvus.
  6. Kuumuta pann ning lisa kookosrasv. Küpseta mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Nipp: Mina kasutan umbes 10 g kookosrasva. Selleks, et kana jääks krõbe ning mahlane on vaja kasutada normaalses koguses rasvainet ning head panni.
  7. Serveeri koos värske salatiga. Selleks tükelda paprika ja jääsalat ning lisa kodujuust ja maitsestamata jogurt. Haki sisse ka värsket till ning murulauku.

Õhtusöök – Soe suitsulõhe salat

Koostisosad:

  • 100 g šampinjone
  • 100 g külmutatud aedube
  • 10 g võid
  • 80 g suitslõhet
  • 100 g keedetud kartuleid
  • 60 g paprikat
  • soovi korral veidi porrulauku
  • 15 g Felixi mahedamaitselist sinepit
  • 30 g maitsestamata jogurtit (rasvasisaldusega 2,5%)
  • Maitsestamiseks: sidrunipipart, kalamaitseainet ja soola

Valmistamine:

  1. Kuumuta pann ning lisa pannile külmutatud aedoad. Prae kuniks suurem vesi on aedubadest välja kuumutatud. Lisa tükeldatud porru, seened, paprika ning maitsesta sidrunipipra, kalamaitseaine, soola ja võiga.
  2. Kui köögiviljad on peaaegu valmis, lisa tükeldatud kartulid ning viimasena kuumsuitulõhe.
  3. Sega kausis maitsestamata jogurt, sinep ja värske till.
  4. Sega salat ning kaste kokku ja serveeri.

Mõnusat katsetamist köögis ning ärge unustage, et isegi igas ebamugavas ja “halvas” olukorras leidub midagi positiivset. Tuleb vaid osata neid asju oma elus ära tunda ja väärtustada. Olge liikuvad ja terved!